У Мелітополі стартував новий соціальний проект

22 червня в Центральній міській бібліотеці ім. М. Лермонтова відбулася офіційна презентація нового соціального проекту «Картування громад як інструмент для впровадження політики «Місто, що навчається». З привітальними словами до учасників зустрічі звернулися заступник міського голови Світлана Бойко, начальник відділу культури Михайло Семікін, проректор із наукової роботи МДПУ ім. Б. Хмельницького Людмила Москальова.

Соціальний проект «Картування громад як інструмент для впровадження політики «Місто, що навчається» здійснюється в рамках реалізації Всеукраїнського проекту Української бібліотечної асоціації «Містки громадської активності» за підтримки Європейського Союзу та при партнерстві ГО «Центр культурного менеджменту» (Львів), Благодійного фонду «Помагаєм» (Дніпро), Фонду розвитку інформаційного суспільства (Варшава).

Метою Проекту є створення майбутнього образу «Міста, що навчається» відповідно до потреб членів громади за допомогою інструментів картування громад.

Участь у цьому проекті ініціювали Громадська організація «Мелітопольська волонтерська група «Патріот», Благодійна організація «Благодійний фонд «Шкільне джерело життя» разом з Центральною міською бібліотекою ім. М. Лермонтова.

Планами і очікуваннями щодо реалізації спільного проекту поділилися громадські активісти Ольга Леонтьєва та Ольга Звєрєва.

«Картування громад» – це дворічний проект, орієнтований на сприяння демократичним перетворенням в Україні шляхом впровадження нових, а також підтримки вже наявних активних громадських ініціатив з особливим акцентом на невеликих містах.

З метою досягнення цілей проекту передбачено провести масштабну інформаційну кампанію щодо проведення громадського дослідження для впровадження політики «Місто, що навчається» за допомогою місцевого телебачення, новинних Інтернет-ресурсів, соціальних мереж, розповсюдження друкованих флаєрів, розміщення соціальної реклами.

Для проведення громадського дослідження спільно з Мелітопольським державним педагогічним університетом імені Богдана Хмельницького заплановано провести анкетування мешканців міста та фокус-групи з використанням методики мапування громад. Узагальнені результати анкетування та фокус-груп будуть використані під час проведення Світового кафе за участі представників органів місцевого самоврядування, громадських лідерів та активних мешканців міста. Соціологічний супровід забезпечуватиметься Центром соціологічних досліджень.

Під час громадського дослідження за допомогою мапування будуть виявлені наявні «освітні послуги впродовж життя», а також досліджені потреби громади у запровадженні нових «освітніх послуг протягом життя». В результаті проведення «мапування» буде розроблений та надрукований спеціальний довідник «Освітні послуги протягом життя. Довідник мелітопольця» та вироблені рекомендації щодо запровадження політики «Місто, що навчається», які будуть презентовані представникам органів місцевого самоврядування та громадськості у вигляді брошури.

Крім друкованої продукції проектом передбачено створення електронної мапи освітніх ресурсів міста Мелітополя із використанням технології map.google.com.ua, що позитивно вплине на імідж нашого міста.

Головною подією зустрічі стало підписання Меморандуму про співпрацю щодо реалізації проекту між міською владою, Мелітопольським державним педагогічним університетом ім. Б. Хмельницького та Громадськими організаціями «Мелітопольська волонтерська група «Патріот» і Благодійна організація «Благодійний фонд «Шкільне джерело життя» .

— Мелітополь не тільки рекламує і позиціонує себе, як місто яке навчається протягом життя, а й реалізує конкретні кроки для створення цієї стратегії. А чому це знаковий захід? Тому що з 2016 року флагманом в цій роботі — з неформальної освіти, став Мелітопольський державний педагогічний університет. На сьогодні МДПУ реалізує близько 10 програм для різних вікових категорій. Ми раді, що до нас приєднуються громадські організації та бібліотечна система, яка проходить реформування і це вже не тільки сховище книг, а майданчик для спілкування і освіти, — зауважила заступник міського голови Світлана Бойко.

До формування політики «Місто, що навчається» можуть і мають долучатися всі охочі мешканці міста. Наразі вже створена сторінка у Facebook, яку можна знайти за посиланням www.facebook.com/pg/MelitopolKartirovanie. Тож усі мелітопольці можуть приєднатися до участі в Проекті: внести свої креативні, творчі пропозиції щодо бачення розвитку нашого міста.

[AFG_gallery id=’16’]

Стаття узята з сайту Мелітопольської міської ради

Комментарии

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *