Концепція «Місто, що навчається» – дієвий інструмент соціально-економічного розвитку громади

27 жовтня 2018 року в Коворкінг-центрі громадської активності в бібліотеці імені Горького за ініціативи Громадської організації «Українська асоціація міст, що навчаються» відбулося підписання тристороннього Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво між місцевою владою, організаціями громадянського суспільства, Представництвом Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів DVV International в Україні.

У Мелітополі проводиться велика робота з популяризації освіти  дорослих представниками органів місцевого самоврядування міста, культурно-освітніх та наукових інституцій, громадських організацій. У червні 2016 року завдяки ефективній співпраці органів місцевого самоврядування, громадськості, освітян і науковців місто Мелітополь приєдналося до Глобальної мережі ЮНЕСКО міст, що навчаються – всесвітньої спільноти прогресивних міст, що задекларували пріоритетом свого розвитку підтримку освіти упродовж життя. Статус «Місто, що навчається» це не просто визнання досягнень та впізнаваність на світовій мапі, а постійний процес, спрямований на консолідацію зусиль влади та громадськості у забезпеченні доступу всіх городян до освіти упродовж життя як найважливішого фактору розвитку міста.

У жовтні 2017 року у Мелітополі відбувся Перший Форум «Міста, що навчаються: нові можливості для розвитку громади». Захід пройшов під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО. Саме під час роботи Форуму влада та громадськість Мелітополя виступила з ініціативою про створення Української мережі міст, що навчаються. Основна мета Мережі полягає у координації діяльності українських міст щодо реалізації стратегії «Місто, що навчається».

Символічно, що саме через рік після цих подій, у день старту другого щорічного  наймасштабнішого освітнього заходу міста у сфері освіти дорослих – Свята-ярмарку тренінгів і майстер-класів особистісного та професійного розвитку для дорослих, 27 жовтня 2018 року відбулось підписання Меморандуму.

На церемонії підписання Меморандуму органи місцевого самоврядування Мелітополя представляв заступник Мелітопольського міського голови Сергій Прийма, Представництво Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів (DVV International) представляли – Беттіна Бранд – регіональний директор Представництва DVV International в Україні, Білорусі, Молдові та Олег Смірнов – директор Представництва DVV International в Україні.

З боку громадянського суспільства міста Мелітополя Меморандум підписали представники громадських організацій: Наталя Іванова – заступник голови Громадської організації «Українська асоціація міст, що навчаються»; Ірина Славова – голова Громадської організації «Центр Громадянських Ініціатив ТАВРІЯ», депутат Мелітопольської міської ради; Галина Шпільман – заступник голови Громадської організації «Офіс розвитку громади»; Ганна Стаценко – голова Громадської організації «Мелітопольська міська єврейська община»; Олена Овсянікова – голова Благодійної організації «Благодійний фонд «Все можливо»; Ольга Леонтьєва – голова Громадської організації «Мелітопольська волонтерська група “Патріот”»; Любов Кучина – голова Благодійної організації «Соціальний фонд»; Катерина Шнуренко – керівник Благодійної організації «Благодійний Фонд «Млт Музеум Плюс»; Олена Ростовцева – голова Благодійної організації «Благодійний Фонд Janma-центр».

Всеукраїнський рівень громадських об’єднань представляв виконуючий обов’язки виконавчого директора Громадської спілки «Українська асоціація освіти дорослих»  Микита Андрєєв.

Також на церемонії підписання були присутні члени Української Мережі міст, що навчаються – освітяни та представники соціальної сфери міста Павлоград і представники засобів масової інформації.

Метою Меморандуму є сприяння формуванню в українському суспільстві розуміння цінності освіти дорослих та навчання впродовж усього життя, підвищення обізнаності громадян про значення освіти дорослих для підвищення якості їх власного життя і для розвитку регіону, в якому вони проживають, а також розвиток потенціалу організацій, що працюють в даній сфері.

Підписання цього Меморандуму має стати ще одним кроком та стимулом для активізації дій на рівні кожної з організацій, щоб все більша частина суспільства впевнилася, що концепція «Місто, що навчається» є дієвим інструментом соціально-економічного розвитку громади.

[FAG id=2588]

Стаття взята з сайту UALC

Комментарии

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *